ת"א
בית המשפט המחוזי תל אביב - יפו
|
2722-01
22/11/2012
|
בפני השופט:
ענת ברון
|
- נגד - |
התובע:
1. שלי שולמית שטרית 2. אתי שטרית 3. גבריאל שטרית
|
הנתבע:
1. ד"ר אפריים זוהב 2. מרפא גבעת סביון בע"מ 3. ד"ר יוסף חבקין 4. קופת חולים לאומית
|
פסק-דין |
1. התובענה שלפניי הוגשה בעילות של "הולדה בעוולה" ו- "חיים בעוולה", וזאת טרם שבוטלה עילת התביעה "חיים בעוולה" על ידי בית המשפט העליון.
על פי הנטען בתובענה, כתוצאה מרשלנות הנתבעים נולדה התובעת מס' 1, שלי שטרית (להלן: "
שלי"), כשהיא סובלת ממום של חסר כף היד השמאלית (להלן: "
המום"). לדברי הוריה של שלי, היה על הנתבעים להביא לגילויו של המום באמצעות בדיקת אולטראסאונד הנערכת במהלך ההיריון; ואילו היה נודע להם על אודות קיומו של המום במועד, הם היו בוחרים להפסיק את ההיריון ולא להביא את שלי לעולם.
הצדדים והעובדות הצריכות לעניין
2. התובעים מס' 2 ו-3 הם הוריה של שלי, שנולדה ביום 14/6/1999 (להלן: "
אתי" או "
האם", "
גבריאל" או "
האב", ויחדיו- "
ההורים"). בעברה הרפואי של אתי היו מספר הפלות, ורק לאחר שניתן לה טיפול תרופתי היא הצליחה בסופו של דבר להשלים היריון תקין וללדת ילדה בריאה בלידה רגילה - היא אחותה הבכורה של שלי. בהמשך נולדה כאמור גם שלי - לאחר היריון ספונטאני ולידה תקינה. זמן קצר לאחר לידתה של שלי נפרדו ההורים.
הנתבע מס' 3, ד"ר יוסף חבקין (להלן: "
ד"ר חבקין"), עבד בעת הרלוונטית לתובענה בנתבעת מס' 4, קופת חולים לאומית, שבה היתה אתי חברה (להלן: "
קופת החולים"). ד"ר חבקין הוא דוקטור לרפואה משנת 1976 ומומחה במיילדות ובגינקולוגיה משנת 1985. במשך למעלה מעשרים שנה הוא עובד כרופא נשים ומיילד במספר בתי חולים בארץ, ואף מנהל קליניקה פרטית שבמסגרתה הוא נותן שירותים למבוטחות הקופה. ד"ר חבקין שימש כרופא הנשים של אתי תקופה ממושכת, ובתוך כך גם ערך את מעקב ההיריון בשני ההריונות שנשאה אתי (עם שלי ועם אחותה הבכורה). בעת הרלוונטית, במסגרת תפקידו ביצע ד"ר חבקין מאות בדיקות אולטראסאונד מיילדותי בחודש (ראו סעיפים 4-2 לתצהיר ד"ר חבקין).
3. התיק הרפואי של אתי מלמד כי היא נבדקה על ידי ד"ר חבקין במהלך ההיריון עם שלי באופן סדיר, החל מן המועד שבו היא הבחינה באיחור במחזור החודשי ועד בסמוך לפני הלידה -
וכל הבדיקות נמצאו תקינות (להלן: "
ההיריון", התיק הרפואי צורף כנספח לתצהיר ד"ר חבקין). בשבועות הראשונים של ההיריון עקב ד"ר חבקין אחר דופק העובר וגודלו ביחס לגיל ההיריון (ראו רישום בתיק הרפואי בימים 5/11/98, 12/11/98, 11/12/98 ו- 22/1/99), אחר בדיקות שתן ודם שביצעה, וכן אחר מידת הסיכון לתסמונת דאון בעובר. בשבוע 15 להיריון בדק ד"ר חבקין את אתי במכון אולטראסאונד של הקופה - ובמהלך הבדיקה נצפה מצג העובר, מיקום השליה, כמות מי שפיר, דופק ותנועות גפיים (ראו רישום מיום 27/12/98).
בשבוע 20 להיריון, במהלך השליש השני, ביצע ד"ר חבקין בדיקת אולטראסאונד נוספת - הקרויה בדוח הבדיקה "בדיקת אולטראסאונד טרימסטר שני". בשונה מן הבדיקות הקודמות, בבדיקה זאת בחן ד"ר חבקין גם את האנטומיה של העובר - וציין בדוח הבדיקה קיומם של חדרי מוח, עמוד שדרה, כליות, שלפוחית שתן, קיבה וארבעה מדורי לב. בסעיף "הערות" הוסיף ד"ר חבקין: "
ממליץ סקירת מערכות מורכבת מכוונת" (להלן: "
בדיקת חבקין" ו- "
דוח בדיקת חבקין" בהתאמה, הדוח מיום 31/1/99 סומן ת/6).
4. כאן המקום להרחיב מספר מילים בנושא בדיקות האולטראסאונד המיילדותי. בנייר עמדה שפורסם בחודש אוגוסט 2000 על ידי האיגוד הישראלי למיילדות ולגינקולוגיה שבהסתדרות הרפואית לישראל (להלן: "
נייר העמדה", סומן נ/7), הוברר כי קיימים שני סוגים של בדיקת אולטראסאונד בהיריון: בדיקה בסיסית ובדיקה מכוונת. עוד במסגרת נייר העמדה נקבעו אינדיקציות לביצוע כל אחת מן הבדיקות, וכן הובהר אופן הביצוע - וזאת בהתייחס לכל אחד משלישי ההיריון בנפרד.
השליש השני הוא הרלוונטי לענייננו, וביחס אליו נקבעו "הוריות" - הוראות כלשון נייר העמדה - לעריכת
הבדיקה הבסיסית כדלקמן:
"1. לפני ביצוע תפר צוואר ובעת דיקור שק מי שפיר.
2. דימום נרתיקי.
3. פער בין גודל הרחם לגיל ההיריון.
4. ממצא אגני.
5. חשד למולה בועית.
6. חשד לאנומליות של הרחם.
7. חיות היריון כאשר לא נשמע דופק.
8. הערכת גיל היריון בערך בלתי תקין של חלבון עוברי.
9. בלידה מוקדמת מאיימת (צירים, פקיעת מי שפיר).
10. מעקב רציף אחר קצב גדילת עובר בהיריון מרובה עוברים."
קרי: ההנחיה המקצועית של האיגוד הישראלי למיילדות ולגינקולוגיה למן שנת 2000 היתה שבהעדר אחת האינדיקציות המפורטות לעיל, אין צורך לבצע בדיקת אולטראסאונד בשליש השני של היריון - אפילו לא בדיקה בסיסית. עוד על פי נייר העמדה, באותם מקרים המפורטים לעיל שבהם יש לערוך בדיקה בסיסית, שומה על הרופא לבדוק:
מספר עוברים, מצג ומנח שלהם ברחם, קיום דופק, מיקום השליה, כמות מי השפיר והערכת גיל ההיריון על סמך מדדים ביומטריים (להלן: "
סקירה בסיסית").